Foto's verwijderen

Hoe kunt u een foto verwijderen van Google?

Geschreven door

Jorrit Duursma

Wanneer er foto’s van u op Google verschijnen is dit niet altijd wenselijk. Hierdoor kunt u namelijk reputatieschade oplopen. Zeker wanneer het om foto’s gaat waarvan u liever niet heeft dat de buitenwereld deze ziet. Echter zijn de afbeeldingen die door Google worden weergegeven vaak afkomstig van externe websites. Denk bijvoorbeeld aan social media kanalen, uw persoonlijke website of een gedeeld web album.

Wanneer u uzelf ‘googelt’ is de kans aanwezig dat u een foto van uzelf tegenkomt. Wanneer u dit liever niet heeft, of niet wilt dat er een specifieke foto door Google wordt weergegeven, kunt u actie ondernemen. U kunt dan de desbetreffende foto(s) verwijderen. Een foto verwijderen van Google kan een hele klus zijn, maar is zeker niet onmogelijk. U leest er alles over in dit artikel.

Waarvan is de foto afkomstig?

Een foto verwijderen van Google is mogelijk. Hiervoor is het wel van belang dat u achterhaalt waarvan de desbetreffende foto afkomstig is. Betreft het een social media platform? Dan kunt u deze foto zelf op het desbetreffende platform verwijderen of dit vragen aan degene die de foto geplaatst heeft. Wil degene die de foto geplaatst heeft dit niet? Dan kunt u hierover contact opnemen met het helpcentrum van het social media platform.

Is de foto afkomstig van een externe website? Dan zal u contact op moeten nemen met de beheerder van de desbetreffende website.

Ga op zoek naar de site-eigenaar

Is de foto die u wilt verwijderen van Google afkomstig van een externe website? Neem dan contact op met de beheerder van de desbetreffende website. Wanneer u op de afbeelding klikt, wordt u doorverwezen naar de bronwebsite. Vervolgens kunt u op zoek gaan naar de contactgegevens van de site-eigenaar. Meestal kunt u deze informatie terugvinden op de homepagina.

Lukt het u niet om rechtstreeks contact op te nemen met de site-eigenaar? Dan kunt u contact opnemen met het hostingbedrijf van de desbetreffende website. U kunt het hostingbedrijf van een website achterhalen door via Google een Whois (who is) zoekopdracht uit te voeren.

Tevens is het mogelijk dat u om welke reden dan ook niet rechtstreeks contact op wilt nemen met een website beheerder. Wanneer dit het geval is kun je het helpcentrum van Google zelf benaderen.

Een foto verwijderen met behulp van Google

In sommige gevallen kun je Google rechtstreeks vragen om een foto te verwijderen uit de zoekresultaten. Dit kan alleen wanneer er op de desbetreffende foto één van onderstaande kenmerken te zien zijn:

  • bankrekeningnummers
  • creditcardgegevens
  • vertrouwelijke inloggegevens
  • persoonlijke contactgegevens
  • zeer persoonlijke gegevens (medische dossiers bijv.)
  • handgeschreven handtekeningen
  • intieme beelden die zonder wederzijds goedvinden zijn geplaatst

Wilt u een foto verwijderen van Google en voldoet deze aan één van bovenstaande kenmerken? Dan kunt u een verzoek tot ‘verwijdering uit de Google-zoekresultaten’ indienen bij Google. Hierbij is het van belang dat u beschikt over de link naar de foto waar het om gaat. Deze kunt u heel gemakkelijk ‘knippen en plakken’ wanneer u op de desbetreffende afbeelding klikt. Vervolgens zal Google met uw verzoek aan de slag gaan en deze al dan niet gegrond verklaren.

Let op: Laat u een foto verwijderen door Google zelf? Dan bestaat de kans dat de desbetreffende foto nog niet definitief verwijdert is. Deze foto kan dan namelijk nog steeds weergegeven worden op de site waarvan de foto afkomstig was. Wilt u een foto definitief laten verwijderen? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de site eigenaar of de beheerder van het social media account waarop de foto wordt weergegeven.

Een foto verwijderen van Google is dus zeker mogelijk, alleen betekent dit niet meteen dat de desbetreffende foto definitief van internet is verwijderd.