Online reputatiemanagement Zoekresultaten verwijderen

Zoekresultaat verwijderen uit Google? Dit is wat je moet weten!

Geschreven door

Jorrit Duursma

Google is tegenwoordig de meest gebruikte zoekmachine ter wereld en dat betekent dat er ontzettend veel informatie te vinden is op het internet. Helaas kan het ook voorkomen dat er ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf op het internet staat. Deze informatie kan vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld als het gaat om sollicitaties of het aantrekken van nieuwe klanten. Gelukkig is het mogelijk om zoekresultaten uit Google te verwijderen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over zoekresultaten verwijderen uit Google.

Hoe kan je een zoekresultaat verwijderen uit Google?

Als je wilt dat een zoekresultaat uit Google verwijderd wordt, zijn er een aantal stappen die je moet nemen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

 1. Contact opnemen met de website-eigenaar
  Als het om informatie op een website gaat, kun je het beste eerst contact opnemen met de website-eigenaar. Leg uit waarom je wilt dat de informatie verwijderd wordt en vraag of ze bereid zijn om dit voor je te doen. Vaak willen website-eigenaren hier wel aan meewerken.
 2. Verwijderen van de informatie op de website
  Als de website-eigenaar niet bereid is om de informatie te verwijderen, kun je kijken of je de informatie zelf kunt verwijderen. Als het om informatie gaat die je zelf hebt geplaatst, is dit uiteraard de beste optie. Als het om informatie gaat die door iemand anders is geplaatst, kun je vragen of zij de informatie willen verwijderen.
 3. Een verzoek indienen bij Google
  Als de informatie niet van de website verwijderd kan worden, kun je een verzoek indienen bij Google om de informatie uit de zoekresultaten te verwijderen. Dit kun je doen via de Google Removal Tool. Let op: Google zal niet zomaar alle verzoeken honoreren. De informatie moet aan bepaalde criteria voldoen om verwijderd te worden.

Wanneer kan je een zoekresultaat laten verwijderen uit Google?

Het verwijderen van zoekresultaten uit Google is alleen mogelijk in bepaalde gevallen. Hieronder hebben we een aantal situaties voor je op een rijtje gezet waarin het wel mogelijk is om zoekresultaten te laten verwijderen:

 • Als de informatie onjuist is
 • Als de informatie verouderd is
 • Als de informatie schadelijk is voor jouw reputatie
 • Als de informatie persoonlijk is en niet relevant voor het publiek

Als de informatie aan een van deze criteria voldoet, heb je een goede kans dat het zoekresultaat verwijderd kan worden.

Ja, het is verstandig om altijd eerst contact op te nemen met de website-eigenaar. Vaak willen ze wel meewerken aan het verwijderen van informatie.

Als Google jouw verzoek om een zoekresultaat te verwijderen afwijst, dan blijft de informatie nog steeds op de website staan en zal het ook nog steeds in de zoekresultaten verschijnen. In dat geval kun je overwegen om verdere juridische stappen te nemen, zoals het inschakelen van een advocaat of een online reputatiemanagement bedrijf.

Ja, het is mogelijk om meerdere zoekresultaten tegelijkertijd te laten verwijderen. Hiervoor dien je wel afzonderlijke verzoeken in te dienen voor elk zoekresultaat dat je wilt laten verwijderen.

Het verwerken van een verzoek om een zoekresultaat te verwijderen kan enige tijd in beslag nemen. Google heeft aangegeven dat het ongeveer 90 dagen kan duren voordat een verzoek is verwerkt. Dit kan echter ook langer duren, afhankelijk van de complexiteit van het verzoek.

Conclusie

Het verwijderen van zoekresultaten uit Google is mogelijk, maar het is wel een proces dat de nodige tijd en moeite kan kosten. Als je een zoekresultaat wilt laten verwijderen, is het verstandig om eerst contact op te nemen met de website-eigenaar en te kijken of de informatie op de website verwijderd kan worden. Als dit niet mogelijk is, kun je een verzoek indienen bij Google om de informatie uit de zoekresultaten te verwijderen. Onthoud wel dat Google niet zomaar alle verzoeken zal honoreren en dat het verwijderen van zoekresultaten alleen mogelijk is in bepaalde gevallen.