Zoekresultaten verwijderen

Zelf een zoekresultaat verwijderen van Google?

Geschreven door

Jorrit Duursma

Tegenwoordig gaat vrijwel iedereen met behulp van het internet op zoek naar informatie, producten of diensten. Het ‘googelen’ van personen en bedrijven is dus echt geen uitzondering meer. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat meer dan 9 op de 10 mensen Google gebruikt om informatie op te zoeken. Dit kan ook zomaar informatie over u zijn. Hierdoor is het mogelijk dat mensen al een oordeel over u als persoon of ondernemer hebben geveld voordat ze u überhaupt hebben ontmoet.

Is er online informatie over u te vinden? Dan is het mogelijk dat deze informatie juist is, maar evengoed dat deze informatie onjuist is. Wanneer dit het geval is, wilt u waarschijnlijk dat deze informatie zo snel mogelijk van het internet verdwijnt. Maar hoe kunt u nu een zoekresultaat verwijderen van Google? Hieronder leggen wij u uit hoe u dit zelf kunt doen.

Zelf een zoekresultaat verwijderen van Google

Verschijnt er informatie over u in de zoekresultaten van Google die u zelf hebt gepubliceerd? Dan kunt u deze informatie in de meeste gevallen zelf verwijderen. Om dit te kunnen doen moet u het medium waarop u deze informatie heeft geplaatst raadplegen. Denk hierbij aan social media kanalen of uw eigen website of blog. Heeft u de desbetreffende informatie verwijdert? Dan zal deze informatie na verloop van tijd niet meer worden weergegeven in Google. Houd er rekening mee dat dit een aantal weken in beslag kan nemen. Het zoekresultaat zal dus niet meteen verdwenen zijn.

Wilt u dat een zoekresultaat van Google met informatie over u per direct verdwijnt? Dan kunt u hiervoor het formulier ‘verouderde content verwijderen’ invullen. Tevens is het mogelijk dat u bepaalde berichten over uzelf wel behoudt, maar er tegelijkertijd voor zorgt dat deze berichten niet als zoekresultaat worden weergegeven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij posts die u plaatst op de social media kanalen waarop u actief bent. Deze posts kunt u namelijk verwijderen als zoekresultaat in Google. U doet dit door uw privacy-instellingen van het desbetreffende social media account aan te passen.

Iemand heeft ongewenst informatie over u gepubliceerd, wat nu?

Informatie op het internet die u zelf geplaatst heeft kunt u dus verwijderen als zoekresultaat van Google. Maar hoe zit dit met informatie die u niet zelf online hebt geplaatst? Wanneer er om welke reden dan ook informatie over u is gepubliceerd op het internet kunt u dit niet zelf verwijderen. Deze informatie kan alleen verwijderd worden door de beheerder van de website of het social media kanaal waarop de informatie over u wordt weergegeven. Denk hierbij aan content waarin uw naam is genoemd zoals bijvoorbeeld een social media post.

Wilt u dat bepaalde informatie over u verdwijnt in de zoekresultaten van Google, maar verleent de beheerder van het desbetreffende medium geen medewerking? Dan kunt u proberen om deze informatie te verdringen naar bijvoorbeeld pagina 2 in Google. U doet dit door zelf content online te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat u dit onder uw volledige naam doet. Google zal deze nieuwe content indexeren en weergeven in de zoekresultaten. Hierdoor zal de door u gepubliceerde content mogelijk boven de ongewenste content komen te staan. U kunt ook een online reputatiemanagement bedrijf inschakelen voor het verdringen van ongewenste zoekresultaten. Echter zal het negatieve zoekresultaat niet volledig verdwijnen.

Verzoek indienen bij Google

Sinds 2014 is de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. In deze wet staat beschreven dat zoekmachines hun gebruikers de gelegenheid moeten bieden om persoonlijke informatie over zichzelf te verwijderen. Hiervoor is zelfs een speciale pagina aangemaakt door Google. Wanneer u een verzoek indient zal deze door Google beoordeelt worden. Echter zijn er veel gevallen waarin Google hierin niets voor u kan betekenen. Google is namelijk een openbaar platform. Dient u een verzoek tot het verwijderen van een zoekresultaat van Google in? Dan is het belangrijk om te weten dat Google hierbij onderscheid maakt tussen:

  • het verwijderen van informatie omwille juridische redenen
  • het verwijderen van persoonlijke informatie
  • het verwijderen van overige informatie

Voordat u een verzoek indient voor het verwijderen van een zoekresultaat van Google, is het dus belangrijk dat u weet om welke informatie het gaat. Wanneer u dit helder heeft kunt u het verzoek indienen. Gaat Google akkoord met uw verzoek? Dan zal het zoekresultaat snel verdwenen zijn uit de zoekmachine.

Overleg altijd eerst met de beheerder van het desbetreffende medium voordat u een verzoek bij Google indient. Dit is namelijk de snelste en makkelijkste weg voor het verwijderen van informatie op het internet. Een zoekresultaat verwijderen van Google is dus zeker mogelijk.